Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

SOS ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΟΥΡΩΝ! Δείτε τι σημαίνει σε κάθε περίπτωση και ποτε να ανησυχείτε






Από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος πάσχουν συχνά και γυναίκες και άντρες
με διαβήτη.


Το χρώμα, η οσμή και η δομή των ούρων μπορούν να δώσουν σε σας και στον γιατρό σας χρήσιμες πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας.

Ιστορικά, η εξέταση των ούρων ήταν ένας τρόπος για τους γιατρούς να μελετήσουν την υγεία ενός ατόμου, ειδικά προτού άλλα είδη δοκιμών γίνουν διαθέσιμα.

Εάν έχετε διαβήτη πολύ καιρό ή ξέρετε κάποιον που έχει, θα γνωρίζετε ότι η εξέταση ούρων είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πόσο καλά ελεγχόμενο είναι το σάκχαρο. Βέβαια, πλέον έχουμε πιο εξελιγμένα εργαλεία που μας προφέρουν πληροφορίες για τη γλυκόζη. Αλλά τα ούρα εξακολουθούν να έχουν τη θέση τους στις μελέτες.

Τι είναι τα ούρα;

Τα ούρα είναι ένα απόβλητα που περιέχουν προϊόντα διάσπασης από τα τρόφιμα, τα ποτά, τα φάρμακα, τα καλλυντικά και τους περιβαλλοντικούς ρύπους, καθώς και από υποπροϊόντα από τον μεταβολισμό και βακτηρίδια.
Περιέργως, τα ούρα περιέχουν πάνω από 3.000 ενώσεις –πολύ περισσότερες από ό,τι άλλα υγρά του σώματος, όπως το σάλιο ή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Οι νεφροί κάνουν μια αξιόλογη δουλειά φιλτραρίσματος και συγκέντρωσης για να βοηθήσουν τη διέξοδο αυτών των ενώσεων από το σώμα. Μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε γιατί το να κρατάμε τα νεφρά μας υγιή είναι τόσο σημαντικό.

Το χρώμα

Ανάλογα με το χρώμα των ούρων, παίρνουμε πολλές πληροφορίες για τον οργανισμό. Αν, λοιπόν, τα ούρα σας είναι:
Λαμπερά κίτρινα: Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ανησυχητικό, ειδικά αν τα ούρα σας «λάμπουν» στο σκοτάδι. Αλλά μην ανησυχείτε: το φωτεινό κίτρινο χρώμα πιθανόν να οφείλεται και σε βιταμίνες, συγκεκριμένα του συμπλέγματος Β και Β-καροτένιου.
Πράσινα ή μπλε: Τα πράσινα ή μπλε ούρα μοιάζουν σαν θέμα από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά το χρώμα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε ορισμένα φάρμακα που παίρνετε, όπως η αμιτριπτυλίνη, η ινδομεθακίνη (επωνυμία Indocin) ή η προποφόλη (Diprivan). Τα ούρα σας μπορεί, επίσης, να είναι πράσινα ή μπλε λόγω των χρωστικών ουσιών κάποιων τροφίμων ή, ενδεχομένως, μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.
Πορτοκαλί: Ορισμένα φάρμακα, όπως η ριφαμπικίνη, η σουλφασαλαζίνη (Azulfidine) και η φαιναζοπυριδίνη (Pyridium), τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, τα καθαρτικά και μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να κάνουν πορτοκαλί τα ούρα σας. Τα πορτοκαλί ούρα μπορεί, επίσης, να είναι σημάδι προβλημάτων του ήπατος ή αφυδάτωσης.
Καφέ: Καφέ ούρα ή στο χρώμα του τσαγιού μπορεί να προκύψουν από ανθελονοσιακά φάρμακα, ορισμένα αντιβιοτικά και καθαρτικά που περιέχουν senna ή cascara. Η φάβα, το ραβέντι και η αλόη μπορεί να σκοτεινιάσουν τα ούρα σας. Όμως, αυτό μπορεί να είναι και σημάδι δυσλειτουργίας των νεφρών και ηπατικών διαταραχών, όπως είναι η ηπατίτιδα και η κίρρωση.
Κόκκινα ή ροζ: Τα κόκκινα ή ροζ ούρα μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό. Μπορεί, όμως, και όχι. Το κόκκινο χρώμα στα ούρα μπορεί να οφείλεται στην παρουσία αίματος. Το αίμα στα ούρα συνήθως είναι σημάδι ουρολοίμωξης, υπερτροφίας του προστάτη, ενός όγκου, πετρών των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Μπορεί, επίσης, να οφείλονται σε έμμηνο ρύση ή τραυματισμό του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμη, ίσως έχετε τέτοια ούρα, εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη. Λιγότερο ανησυχητική αιτία των κόκκινων ούρων είναι η κατανάλωση τεύτλων, μούρων και ραβέντι.
Θολά. Θολά ούρα μπορεί να προκύψουν από μια ουρολοίμωξη, κολπική λοίμωξη ή από αφυδάτωση. Εάν τα ούρα είναι περισσότερο γαλακτώδη στην εμφάνιση, αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων, βλέννας, λίπους ή ερυθρών ή λευκών αιμοσφαιρίων.
Τέλος, τα «υγιή» ούρα θα πρέπει να είναι ανοικτά κίτρινα ή στο χρώμα του άχυρου.

Οι οσμές
Αν τα ούρα σας μυρίζουν…
Αστεία: Είναι πιο πιθανό αυτό να οφείλεται σε κάτι που φάγατε. Τα ούρα συνήθως δεν έχουν έντονη οσμή. Αλλά ορισμένα τρόφιμα, όπως τα σπαράγγια, μπορεί να δώσουν μια ισχυρή μυρωδιά, εξαιτίας των ενώσεων του θείου.
Τα φάρμακα μπορούν να προσδιοριστούν από πολλές μυρωδιές.
Η μυρωδιά αμμωνίας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι είστε αφυδατωμένοι.
Μια βακτηριακή λοίμωξη μπορεί να δώσει στα ούρα σας αποκρουστική μυρωδιά.
Λιγότερο συχνά, αιτία για μια αστεία μυρωδιά των ούρων είναι οι σπάνιες γενετικές ασθένειες.
Γλυκά: Αυτή η μυρωδιά των ούρων συνήθως υποδηλώνει την παρουσία ζάχαρης ή γλυκόζης. Φυσικά, όσοι έχουν διαβήτη αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάζουν γλυκόζη στα ούρα, ειδικά εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά.
Οι νεφροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαλλαγούν από την περίσσεια γλυκόζης. Καμιά φορά, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν πάνω από 180 mg/dl. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και σε κάποια άτομα με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη η γλυκιά ή φρουτώδης οσμή ούρων μπορεί να οφείλεται σε κετόνες.
Οι κετόνες σχηματίζονται όταν το σώμα καίει λίπος από τα καύσιμα και αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να κινηθεί η γλυκόζη στα κύτταρα και να παραχθεί ενέργεια. Οι κετόνες στα ούρα μπορούν να μετρηθούν με ειδικά μπαστούνια κετόνης, που είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.

Τι να κάνετε
Τα ούρα μπορεί να μυρίζουν περίεργα για μια σειρά από λόγους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σχετικά αθώοι, αλλά, αν παρατηρήσετε νέες αλλαγές στα ούρα σας ή ανησυχείτε για την εμφάνιση ή την οσμή τους, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να καλέσετε τον γιατρό σας. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να υπάρχουν αλλαγές στα ούρα σας εάν:

• Δεν είναι φρέσκα.
• Είστε γυναίκα.
• Έχετε οικογενειακό ιστορικό με πέτρες στα νεφρά ή νεφρική νόσο.
• Κάνετε εντατική άσκηση.























Πηγή

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2015/10/sos.html#ixzz3nzE0VMR4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...